top of page

Paracycling-dag Ronde van de Achterhoek

Op de vroege zaterdagochtend (9:15) vertrekken wij richting Varsseveld. ,,Wat was er in Varsseveld te beleven?" zul je je misschien afvragen. Nou, dat weten wij op het moment van vertrekken ook nog niet precies. Een tijdje geleden kwam de "Ronde van de Achterhoek" door Ruurlo. Voor informatie keek Gerdi op de site van de organisatie en bleek dat ze ook Paracyclingwedstrijden organiseerden op 24 september. Aangezien we toch op zoek waren naar weer eens iets anders om te fotograferen, kwamen we hier op uit.


Waze leidt ons door de binnenlanden naar het industrieterrein van Varsseveld. We rijden onder de finish door en parkeren de auto dichtbij de reuring. Eerst maar eens informeren hoe het parcours er uit ziet en of we met de auto nog wel weg kunnen komen als we hem daar laten staan. We redden het helaas namelijk niet om alle onderdelen van die dag te fotograferen. Bij sponsor Van Raam stappen we even naar binnen, waar we alleraardigst worden ontvangen. De auto kunnen we beter wel even wegzetten en onze plakkaten en kaartjes mogen we ophangen waar we willen. Top geregeld.


Als we de auto buiten het parcours hebben gezet, gaan we ons maar prepareren voor het eerste onderdeel: "Alinkers en Racerunners". Als je de regiewagen ziet, verwacht je heel wat, dus vragen wij ons af waar al dat publiek dan is dat daar bij hoort. Deze categorie blijkt nog niet zo heel veel naamsbekendheid te hebben en dus is het voornamelijk familie en eventuele andere begeleiding langs de kant. Veel deelnemers zijn er in deze categorie ook niet. Jammer, vooral voor de deelnemers. Een beetje aanmoediging langs de kant is toch altijd wel zo leuk, toch? Woonachtig in de Achterhoek en benieuwd of dit wat voor jou zou kunnen zijn? Neem eens een kijkje op: https://www.achterhoekinbeweging.nl/sportaanbieders/6/alinkerracerun. Binnen een half uur leggen deze sporters een zo groot mogelijke afstand af op een ronde op dit industrieterrein. Wij denken dat het moeilijker is dan het lijkt en moedigen de deelnemers dan ook aan waar we kunnen bij gebrek aan ander publiek. Dit lijkt te worden gewaardeerd.

Na deze categorie is er wat tijd om op zoek te gaan naar een kop koffie. We zien toch echt mensen met papieren bekers, maar kunnen nog niet zo best vinden waar ze deze vandaan hebben. De catering staat, zo blijkt als we het eigenlijk al op hebben gegeven, verdekt opgesteld in de fabriekshal van Van Raam. Gelukkig dus toch nog een kop koffie met een koekje kunnen scoren, voor we ons op gaan stellen voor het volgende onderdeel: "Duo-, Rolstoel- en Driewielig Fietsen".


Jeannette gaat naar een stuk van het parcours waar ze bomen en struiken als achtergrond heeft gespot en Gerdi blijft in de buurt van start en finish. Bij elkaar gaan staan en ongeveer dezelfde plaatjes schieten heeft namelijk niet zo heel veel nut en dat doen we bij een MTB track ook nooit. Deze race levert andere beelden op dan de vorige, er zijn meer deelnemers en daardoor ook iets meer bezoekers. Het houdt nog niet over, maar goed. Wie het kleine niet eert... We zijn, daarentegen, wel met veel fotografen. Misschien zijn er verhoudingsgewijs wel meer fotografen dan dat er publiek is. ;)

Deze race duurt een uur, waarna we even een patatje gaan eten. Deze frietjes worden door de Aviko gesponsord. Niet erg gezond natuurlijk, maar wel erg lekker. De prijsuitreiking laten we aan ons voorbij gaan, want een beetje eten in de maag is welkom en er is iemand aanwezig die voor de organisatie fotografeert. Helemaal prima. Als wij onze lege bakjes weggooien is het alweer tijd voor het derde en voor ons laatste onderdeel op het programma: Handbike Criterium.


Hier wordt onder andere gebruik gemaakt van de handbikes die wij vooraf in gedachten hadden bij de titel Paracycling. Wat gaat dit hard zeg! Er zijn niet veel rondes voor nodig om te zien dat er een dame stuivertje wisselt met een van de heren v.w.b. de eerste positie. Op het moment van schrijven blijkt waarom wij zo onder de indruk waren van de prestaties (ze wordt 2e, maar we moeten de foto's terugkijken om dit te zien) van deze dame. Het blijkt paralympiër Margriet van den Broek te zijn! Ja weten wij veel! Wel supertof om te zien. Wat een powerhouse zeg! Het verklaart wel waarom er ook iemand met een teamNL vest rond loopt die middag.

Helaas moeten we na dit programma onderdeel het parcours verlaten voor wat sociale verplichtingen, maar we besluiten wel dat we deze tak van sport wel vaker willen vastleggen. Dit is wel spectaculair. Wat een uitdaging ook om het er mooi op te krijgen. En de sfeer op en om het parcours is er echt wel eentje waar menig sporter en supporter wat van kan leren. We moeten maar eens op zoek naar meer van dit soort activiteiten/evenementen, maar de foto's van gisteren zijn te vinden en te bestellen op onze Oypo-pagina: https://www.oypo.nl/0498F8F642BAC265

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page